4 feiten over stevia en synthetische zoetstof

Er is veel te doen over stevia en dat het een heel goede vervanger van suiker zou zijn. Er gaan zelfs al berichten in het rond dat veel frisdrank fabrikanten de aspartaam-achtigen gaan vervangen door stevia. Waarom is dit ook gewoon flauwekul?

Feit 1 ‘natuurlijk’ is niet altijd gezond
Iedereen weet dat cocaïne en wiet natuurlijke stoffen zijn. Minder mensen weten waarschijnlijk dat het vingerhoedskruid in de tuin dodelijk is als je er een paar gram van eet. Ook de mooie oleanders en rododendrons zijn in die hoeveelheden al dodelijk. Toch is het fantastische natuur en kunnen we er elke dag van genieten. Stevia is, net als de suikerbiet, een plantje. Volledig natuurlijk dus allebei. Stevia is gelukkig niet dodelijk, de vraag is of het wenselijk is om in grote hoeveelheden te gaan gebruiken.

Feit 2 Het levert geen energie
In diverse bronnen staat geschreven dat het gebruik van stevia geen kcal levert aan het lichaam. Vanuit dat oogpunt lijkt het dus een goed alternatief voor suiker en synthetische zoetstoffen. Als je puur en alleen naar dit argument kijkt dan is dat ook zo.

Feit 3 Het is 300 x zoeter dan suiker
De beleving is dus dat je 300 keer minder van dit plantje hoeft te gebruiken ten opzichte van de suiker. Waarom zou je dat doen, het levert toch geen energie? Een zoete smaak levert veel endorfines en dus wordt je daar extreem blij van. Kilo’s stevia eten zou dus heel gezond zijn. Dan krijgen we alleen maar leukere mensen. Zal dat echt zo werken?

Feit 4 Je kunt je lichaam niet in de maling nemen
Als je veel zoet op de tong aanbiedt, gaat er direct een signaal naar je hersenen dat er veel energie aankomt. Het systeem gaat zich dus inrichten op veel energie. Als die energie dan uiteindelijk niet komt gaat je lichaam roepen om meer energie omdat er anders een tekort ontstaat. Je moet dus meer gaan eten. Dat doe je dan braaf en je neemt nog een flinke hap met stevia, dan is er nog steeds geen energie beschikbaar en krijgen je hersens nog meer ‘honger’. Zo zou je dus nagenoeg eindeloos door kunnen blijven gaan met stevia eten. Een ding weten we zeker het levert verder geen eiwitten, geen vetten en zeker geen vitamines en mineralen. De toepassingsmogelijkheden van stevia zijn legio, het kan dus overal aan toegevoegd worden. Liever zou ik jullie adviseren om honing te nemen. Gewoon 80% suikers met vitamines en mineralen. Onze oergenen kunnen honing wel begrijpen. Stevia is dus net zo onzinnig als aspartaam. Sorry.

Annette ter Heijden is orthomoleculair therapeut en co-auteur van ‘Koken Zonder Pakjes’. Bovenstaande wijsheden heeft zij, als naslagwerk en in receptvorm, verwerkt in het kookboek www.kokenzonderpakjes.nl. Voor persoonlijke begeleiding m.b.t. tot voeding kun je meer informatie vinden op www.fysikosvoeding.nl .
Deze weblog mag worden hergebruikt onder vermelding van bron: Annette ter Heijden, auteur “Koken Zonder Pakjes” zie www.kokenzonderpakjes.nl”

5 thoughts on “4 feiten over stevia en synthetische zoetstof

 1. Kelly

  Jammer dat er niet bij vermeld wordt dat aspartaam kankerverwekkend is en voor nog veel vage klachten zorgt zoals hoofdpijn etc! Daarbij is stevia de gezonde vervanger van aspartaam in koolhydraat arme en koolhydraat beperkte dieeten! Voor verdere verwijzingen; http://www.gripopkoolhydraten.nl of Yvonne Lemmers!

 2. Anne

  Inderdaad is ook mijn ervaring dat je van stevia zin in meer eten en zoet krijgt. Ik denk idd dat honing (en bijvoorbeeld appelstroop) beter zijn. Maar aspartaam is echt gif, stevia voor zover mij bekend is niet. dus toch net iets minder onzinnig dan aspartaam. Of in ieder geval minder slecht. Sorry.

  1. Annette ter Heijden Post author

   Stevia is minder slecht, als je die graag vervangen voor alle suikers en alle synthetische suikers raakt je lichaam alsnog erg in de war en komt je aan en heb je nog gen oplossing. Honing geeft helaas toch te veel suikers per 100 gram.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

http://www.annetteterheijden.nl