Blog

Kant en klare voeding, gewoon nergens goed voor

Ondanks dat er al heel veel is geschreven over kant- en klaar producten en pakjes en zakjes in de meest brede zin van het woord is het toch nog zinvol om gegevens toe te voegen. Nog lang niet alle nadelen zijn onder de aandacht geweest.

Stelling: Alle pakjes, zakjes en kant- en klaar producten zijn niet goed voor ons
Laten we eens beginnen met de creativiteit. Doordat een ander voor je heeft gekookt hoef je zelf nergens over na te denken. Ik merk zelfs dat veel mensen niet eens meer weten hoe ze zelf een maaltijd moeten samenstellen uit bijvoorbeeld vis en groenten. Je eigen inbreng wordt niet gewaardeerd.

Dan de smaakbeleving. Veel producten die voor ons zijn gemaakt zijn veel te zout en bevatten veel te veel suiker. Daardoor worden de smaakpapillen zodanig in de war gebracht dat het vaak acht dagen tot twee weken duurt voordat iemand gewend is aan eten dat je zelf wilt klaar maken met lekker veel kruiden bijvoorbeeld. Als je geen zout meer gebruikt is het nodig om vier tot acht keer zoveel kruiden te gebruiken als je eerst deed om de groenten of je vlees lekker te laten smaken. Knoflook en ui helpen je daar heel goed bij.

Dan bekijken we de voedingswaarde van bijvoorbeeld groenten. Na het snijden is het grootste verlies van voedingsstoffen, soms wel 30% maar vaak eerder in de richting van de 60% aan vitamines en mineralen verdwijnt in de eerste paar minuten nadat het is gesneden. Ook bij jou thuis gebeurt dit. Als je aan het koken slaat dus ook direct verder werken. Als we het nu toch over mineralen hebben. Zorg ervoor dat je NIET in ruim water kookt, dan gooi je alsnog alle voedingsstoffen met het water door de gootsteen. En of biologische groenten en fruit nu meer mineralen bevatten of niet (een beetje meer wel) als je ze verkeerd gebruikt blijft ook daar dus niets van over. Met zorg gebruik maken dus van olie of vet (kokos of olijf of roomboter) en op laag vuur gebruiken.
Nog even over de voedingswaarde, maar dan gerelateerd aan de toegevoegde hulpstoffen. Het klopt dat er inderdaad veel hulpstoffen worden toegevoegd om het eten goed te houden. Veilig noemen ze dat bij de overheid officieel. Veilig betekent eigenlijk dat alle stoffen die voor jou voeding kunnen zijn niet meer leven. Als de stoffen niet meer in leven zijn kan je lijf er ook niet zo heel veel mee. Bewerkte producten vallen dus eigenlijk gewoon in de categorie vulling. Deze producten leveren wel veel calorieën maar geen voedingswaarde.

Je wordt er dik van. Is dus een logisch gevolg van bewerkte voeding. Als je je lijf voeding geeft dan krijg je geen signaal meer van je hersenen dat er iets nodig is en stopt dus direct je hongergevoel. Door bewerkte voeding (wat dus eigenlijk vulling is) weet je lijf dat er nog steeds niets nuttigs is binnen gekomen en krijg je dus telkens een signaal om meer te eten. Zo blijf je dus telkens meer eten en kom je vanzelf aan.

Het is te duur. Voor heel veel producten wordt heel veel marketing en reclame gemaakt. Je kunt ongeveer uitgaan dat die reclame ongeveer 65 tot 90% van de verkoopprijs van het product is. De kosten van het verpakkingsmateriaal zijn vaak hoger dan de kosten van het product zelf. Je betaald dus vooral voor de verpakking.
Als je dan toch een verpakt product wil aanschaffen zoals yoghurt bijvoorbeeld, kijk dan naar zo puur mogelijk. Net als met de boter kies je de pure en vooral de volle producten. Vet is relatief duur en dus willen fabrikanten liever dat je alle light en magere producent neemt, niet voor jouw gezondheid maar voor hun portemonnee. Op al die fancy producten zit gewoon een hogere marge zodat ze meer geld over houden voor reclame.

Je krijgt er gezondheidsklachten van. Ik kan nu allerlei technische verhandelingen gaan geven over wat te veel suiker en te veel zout in je lijf allemaal voor effecten hebben. Ik zal er een paar uithalen. Te veel suiker zorgt ervoor dat je telkens een instabiele bloedsuiker hebt. Daardoor houd je de hele dag honger, voel je je emotioneel en instabiel, kun je eerder kribbig zijn op mensen om je heen en je kunt je slecht concentreren op taken die je wilt uitvoeren. Je hormonen komen in een grote rollercoaster en er is een groter risico op een burn-out. Suiker heeft ook een direct effect op ontstekingsmarkers doordat het de cortisol verhoogd, grappig genoegd zijn de meningen of je daar dan last van hebt nogal verdeeld. Feit is dat als ik mensen adviseer om de suikers te laten staan (en alles wat in het lichaam in suikers omzet behalve fruit) dat ze zich dan na een paar dagen een stuk beter en fitter voelen. Te veel zout is eigenlijk een tekort aan kalium. Te veel zout is op zich geen probleem. Onderzoek wijst uit dat als je de hoeveelheid zout vermindert dat dat nauwelijks effect heeft op de bloeddruk, als je daarnaast de kalium verhoogd geeft dat wel een verlaging van de bloeddruk. Als je dus en de zout verlaagd (officieel natrium) en de kalium verhoogd heeft dat wel degelijk een effect op de bloeddruk. Niet te veel zout maar vooral een tekort aan kalium is dus het probleem. Kalium kun je eten door groene groenten in ruime mate te nemen (dan niet in ruim water koken want dan gaat het weer de gootsteen in….!!)

Verpakkingen lezen is een vak op zich. Ik krijg veel vragen over de ingrediënten declaratie of de lijst met wat zit er nu wel en niet in. Verpakte producten zijn niet altijd slecht, ik hanteer de regel dat de eerste 3 tot 5 ingrediënten ongeveer 80% van je totale product zijn. Als die 80% voeding is en de rest is vulling dan is dit product zelf op zich van redelijke kwaliteit. Als je hele voeding uit dit soort producten bestaat dan heb je wel een probleem met je gezondheid op den duur.

Waarde toevoegen of waarde verminderen?
Steeds meer supermarktketens hebben hun eigen merken ontwikkeld. Vaak zijn dit kopieën van de A-merken. De supermarkten proberen daarmee hun schrale marge iets op te poetsen. Als je het gevoel hebt dat supermarkten veel verdienen dan heb je het mis, het zijn vooral de fabrikanten die goede marges maken. (lees er meer over als je wilt). De eigen merk producten worden ook vaak door de A-merken gemaakt en komen dus vaak uit dezelfde fabriek voor een lagere prijs (en ook zeker lagere kwaliteit). Of dit nu wel of niet beter is kun je over twisten, feit is dat er veel met de basisvoeding is gedaan. Officieel heet dat waarde toevoegen aan een product. Op zich is die redenering vanuit de producent wel te begrijpen, er is immers veel mee en aan gedaan. Als je werkelijk kijkt wat er nog aan voedingsstoffen overblijft kun je het beter in de categorie waardevermindering zetten, althans als het over voedingswaarde voor jouw lijf gaat. Er zijn maar een paar bedrijven in staat om een product te maken met zo min mogelijk waardevermindering voor jou en die ook werkelijk eerlijk blijven communiceren. Lees zelf goed de verpakkingen en kijk of er een groter gehalte aan eiwitten inzit dan aan koolhydraten dan zit je redelijk goed.
Als je werkelijk kijkt wat voeding is dan is heeft een supermarkt daar niet zoveel van beschikbaar. Vis, vlees, groenten, fruit noten, eieren en wat roomboter en kokosolie is tegenwoordig wel beschikbaar. Veel meer rijen met schappen zijn er met koekjes, snoepje, allerlei repen en zogenaamde handige dingen die een gezondheids imago proberen uit te stralen maar werkelijk nauwelijks voedingsstoffen bevatten. Ook zijn er steeds meer supermarkten bezig met biologische producten te leveren, of je dit nu wel of niet beter direct bij een boer haalt kun je zelf bepalen. Zelf doen we daar wel degelijk ons best voor.

Kortom kant- en klare voeding is helemaal nergens goed voor. In ieder geval niet voor jouw gezondheid. Het is bovendien ook nog erg duur je wordt er niet slimmer van en ook zeker niet slanker.

Waarom het gebruik van geproduceerde producten eigenlijk onzin is laat de voedingsgebruiken van nog geen 100 jaar geleden zien. Toen konden mensen gewoon biologisch producten eten en waren er niet of nauwelijks niet-biologisch producten beschikbaar. Dat we nu zo moeilijk moeten doen om voeding te kunnen eten is op zich al heel bijzonder. Als je nog wat verder terug kijkt dan zie je duidelijk dat onze bewerkte voeding werkelijk pas van heel korte tijd is. Een paar duizend jaar geleden was er gewoon nog goede voeding beschikbaar. Je kunt heel simpel in je eigen tuin wat groenten en kruiden kweken en ook op een klein balkon kom je al een heel eind. Daarom geven we ook al ruim 10 jaar tips over gezond eten, lekker eten en kun je lezingen volgen om te weten wat je dan wel kunt doen om goed voor jezelf te zorgen. Als je zelf meer kennis wilt opdoen dan kunnen we je daar ook in trainen.

Annette ter Heijden is orthomoleculair therapeut en co-auteur van ‘Koken Zonder Pakjes’ en Proef je Roots. Daarnaast heeft zij artikelen geschreven in vakbladen als Homeopathie magazine, de Schoonheidsspecialist en het kwartaal blad voor de Nederlandse Vereniging van Soma therapeuten. Om zelf lekker te kunnen eten thuis is er in samenwerking met co-auteurs het kook-kennisboek www.proefjeroots.nl. ontwikkeld. Voor persoonlijke begeleiding m.b.t. tot voeding kun je meer informatie vinden op www.fysikosvoeding.nl .
Deze weblog mag worden hergebruikt onder vermelding van bron: Annette ter Heijden, auteur “ProefjeRoots” zie www.proefjeroots.nl

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

No Comments

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.