Blog

Anti-depressiva, kun je dat eten?

Natuurlijk kun je gewoon een pilletje van de dokter nemen als je even niet zo goed in je vel zit. Vaak komt een arts er ook heel snel mee aandragen… gewoon een ‘pammetje’ nemen en je kunt het leven weer aan. Inmiddels weten heel veel mensen dat het niet waar is en dat het nare gevoel veel erger wordt erna EN dat je gewoon ‘verdoofd’ wordt. Kan dat ook anders? Gelukkig wel.

Actie 1 Zorg voor voeding
Juist als je je niet zo prettig voelt komen er stoffen vrij die ervoor zorgen dat je gaat zitten ‘snaaien’. De cortisol in je lijf komt lekker op gang en je moet zorgen voor een ‘snelle-kick‘, dat is precies wat suikers dan nog meer gaan versterken. Als je je niet lekker voelt ga je meer snaaien en als je meer gaat snaaien voel je je niet prettig… dat schiet dus niet op. Je zult deze cirkel dus ZELF moeten doorbreken. Als je luistert naar wat je lichaam zegt maak je de verkeerde keuzes. Eet dus wat noten, een beetje ei of een stukje kip of vis. Dan heb je goede voeding en kun je straks weer leuke dingen denken en dus DOEN.

Actie 2 Ga bewegen, liefst buiten
Door het bewegen komen endorfines vrij, endorfine is een soort pijnstiller in je lijf en daardoor wordt je dus blijer. Het is heel simpel en het kost je maar 5 tot 10 minuten. Je mag natuurlijk ook langer buiten lopen en je mag natuurlijk ook nog gaan hardlopen, meestal is dat helemaal niet nodig. Je cellen gaan meer zuurstof maken, je huid gaat er beter uitzien, je spieren voelen beter, zelfs je haren gaan meer glanzen. Zie je hoe makkelijk het is?

Actie 3 Zorg voor een gezonde darm
Medicijnen tegen depressie zijn gericht op het verhogen van serotonine in de hersenen. De artsen gaan er namelijk vanuit dat door een tekort aan deze stof in de hersenen je depressief wordt. Er is nogal wat op deze theorie af te dingen maar stel nu dat je gewoon ervoor kunt zorgen dat je zelf je serotonine kunt verhogen met eten? Wat ga je dan doen? Dan zorg je dus voor een gezonde darm! De darm die gezond is maakt namelijk tussen de 70% tot 90% van de serotonine die in de hersenen aankomt… je darm gezond maken is dus belangrijk. Aloe vera dranken helpen hier het snelste bij. Voeding aanpassen en meer groenten eten zorgen ook voor verbetering. Verder haal je de triggers zoals; brood, pasta, rijst aardappels, melk, peulvruchten en nachtschades (paprika, tomaat, aubergine, gojibesjes) uit de dagelijkse routine. Heel simpel en makkelijk dus! Jezelf blij eten!

Actie 4 Eet ook genoeg vetten
Om vooral de dopamine gehalten in je hersenen goed op orde te houden heb je goede vetten nodig. Vooral uit vis en eigeel kun je die heel goed gebruiken. Vaak adviser ik ook daarom om nog extra visolie capsules toe te voegen. Dan is het heel belangrijk om te zorgen voor een merk dat geen vervuiling en zware metalen bevat. Lenkei, Bonusan, Vitals en Forever Living voldoen aan die criteria.

Annette ter Heijden is orthomoleculair therapeut (kPNI) en co-auteur van ‘Koken Zonder Pakjes’ en ‘Proef je Roots.’. Tips en trucs om lekker te eten en nog andere specifieke ondersteuning is te vinden in het boek Proefjeroots. Verder schrijft Annette voor vakbladen zoals De schoonheidsspecialist, het blad van de NVST en Homeopathie magazine. Annette werkt inmiddels in het land samen met meer dan 100 diverse gezondheidsprofessionals en ze traint en begeleidt individuen die meer over het lijf en de darm in het bijzonder willen weten. Samen met Jolanda Dorenbos heeft ze de opleding voor professionals DarmExpert opgericht. Voor persoonlijke begeleiding m.b.t. tot voeding kun je meer informatie vinden op FysikosVoeding. Deze weblog mag worden hergebruikt onder vermelding van bron: Annette ter Heijden auteur van Proefjeroots

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

No Comments

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.