Blog

Stel dat voeding simpel is!

Zou het zo kunnen zijn dat je de werking van het lichaam in vergelijkingen kunt zetten? Kun je simpel praten als ‘aan’ of ‘uit’ van een bepaald systeem en ben je er dan? Is het juist leuk om het ingewikkeld te maken? Voor wie dan? Voor je luisteraars of lezers? Of omdat je zelf graag wilt laten zien hoeveel moeilijke woorden je kent?

Wat zou jij willen? Simpel of moeilijk?
Ik ben gewoon benieuwd wat jij wilt. Hoe ga jij om met kennis die simpel wordt gepresenteerd? Is die dan waardevoller dan dezelfde kennis die ingewikkeld wordt gepresenteerd? Zelf vind ik het juist leuk om van moeilijke zaken iets simpels te maken. Ik hoop dat ik daar de afgelopen jaren goed in ben geslaagd. Tijdens lezingen hoor ik vaak; ‘oh, is dat alles’ en ‘jee, is het zo simpel, waarom leren we dat niet gewoon op de basisschool?’. Tsja, dat weet ik ook niet. Nou ja, misschien wel, maar dan komen we in een andere discussie terecht.

Laten we eens een poging wagen om het simpel te houden
Het lichaam heeft voedingsstoffen nodig om goed te werken en wil GEEN stoffen die het lichaam aanvallen. Dat klinkt wel erg logisch toch? Voeding geven is niet zo heel erg moeilijk om te doen… althans, als je begrijpt dat er in de supermarkt bijna GEEN voeding meer is. Dat is dus je eerste stap, leren wat er aan voeding in de supermarkt is. Nou dan ben je snel klaar. Je komt binnen en loopt naar de groente afdeling, daar leef je je behoorlijk uit, maar LET OP ook nu al kan je fouten maken! Dan zoek je wat eieren, soms wat geitenkaas, neem wat ongezouten noten (liefst ook ongebrand, oeps geen pinda’s) en dan nog wat biologische sappen, die meng je straks met 90% water. Ga nu naar de vis en vlees afdeling, zoek naar iets wat je lekker vindt (o jee, geen vleeswaar) en dan ben je eigenlijk klaar… Oh ja, toiletpapier kan wel handig zijn…. Alhoewel, als je darm helemaal gezond is, heb je dat ook bijna niet meer nodig, zie je gezonde voeding is heel makkelijk en vaak zeker niet duurder.

Nu komen al de jamaars he? Merk je het?
Groenten? Zijn ze allemaal dan goed? Enneh, moet dat perse biologisch? En hoe ziet het dan met de nachtschades, die zijn toch niet goed? Tsja, klopt. Biologisch is beter maar ecologisch is ook vaak al goed genoeg. Paprika, tomaat, aubergine, aardappels, mais inderdaad beter van niet… Ik merk vaak dat veel mensen daar last van hebben in meerdere of mindere mate. Jij misschien ook wel! Goed, eieren, nog zo’n issue. Heel veel diverse opties en ja biologisch is wel beter. Maar, ik zou eieren eens in de zoveel tijd bij een boer in de buurt halen… neem er dan meteen 30 of 40 ofzo… ben je met twee weken zeker doorheen! Kaas, tsja, dat bevat caseïne en lactose, er zijn tegenwoordig maar weinig mensen die daar geen last van hebben. Dus zo een twee tot drie keer per week wat geitenkaas zou mogelijk wel werken. Ook nu weer merk ik dat mensen vaak last hebben van koe-kaas en koe-melk in allerlei variaties. Vis en vlees, nu kun je weer heel veel vragen gaan stellen. Wel of niet uit de diepvries, e-nummer vrij, hoe doe je dat in de supermarkt, zitten er niet te veel zware metalen in vis? Begin eerst simpel en zoek naar zo-min-mogelijk E-nummers en vooral zo min mogelijk zout.

Sorry, we zouden het simpel houden, wat is er NIET goed?
He gelukkig, dat is simpel. Brood, pasta en alles wat van granen is gemaakt geeft ontstekingen in de darm. Die eet je dus beter gewoon niet. Dan andere koolhydraten zoals rijst en suikers zijn ook beter om te laten staan, let ook op met alcohol in deze situatie en zelfs gedroogd fruit kan een probleem zijn als je er veel van eet. Dan de nachtschades als paprika, tomaat, aubergines, rode pepers en goji-besjes kun je beter ook NIET doen. Dan nog alle peulvruchten, ook dat is een schade voor de darmwand. Melk en melkproducten zijn ook geen voeding. Ze bevatten veel te veel verzadigede vetzuren en veel mensen kunnen zowel met de caseïne als met de lactose niet goed overweg, doe maar niet dus. He he, dan is dat maar duidelijk…

Oke en wat dan wel?
Ei, vis, vlees, groenten, zaden, noten, kruiden, oliën als olijfolie en kokosolie dan nog roomboter zijn prima om mee te werken. Voordeel is dat je dan ook niet zo veel in huis hoeft te hebben. Zie je, dit is dus maar een heel beperkt assortiment in de supermarkt. Je bent er dus ZO weer uit! Gezond eten zorgt dus in ieder geval voor sneller winkelen. Als je dan weet dat je het eten ook gewoon zeker binnen 30 minuten op tafel kunt hebben dan houd je tijd over voor leuke dingen in het leven… Wedden?

Annette ter Heijden is orthomoleculair therapeut (kPNI) en co-auteur van ‘Koken Zonder Pakjes’ en ‘Proef je Roots.’ Annette coacht, traint en begeleidt inmiddels een grote groep professionals zoals masseurs, bowentherapeuten, personal trainers en fysiotherapeuten. Elke maand zijn er speciale trainingen voor diverse doelgroepen. Daarnaast helpt ze ook starters in de diverse genoemde groepen op weg met een eigen praktijk. Ze geeft trainingen op het gebied van Aloe vera en Bijen producten en schrijft artikelen in bijvoorbeeld de schoonheidsspecialist, het vakblad van de NVST en homeopathie magazine. In het land geeft ze regelmatig lezingen op diverse locaties. Voor specifieke tips en trucs kun je meer lezen in Proef je Roots Voor persoonlijke begeleiding m.b.t. tot voeding kun je meer informatie vinden op www.fysikosvoeding.nl .
Deze weblog mag worden hergebruikt onder vermelding van bron: Annette ter Heijden, auteur en coach.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

No Comments

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.