Parasieten testen, vaak erg onbetrouwbaar

De afgelopen jaren heb ik veel mensen kunnen helpen die onverklaarbare diarree hadden en dan vaak in combinatie met onverklaarbare zin in snoep. Daarnaast hadden die mensen onverklaarbare eetbuien in de nacht en konden ze soms extreem veel eten zonder dikker te worden. Deze mensen hadden allemaal gemeen dat ze voelden dat ze een soort ‘saboteur’ in zich zelf hadden zitten. Ze wilden heel graag gezond eten maar dat lukte niet. Vaak was de officiele diagnose ‘prikkelbaar darm syndroom’ (PDS).

Parasieten testen in soorten en maten
Sommigen van die mensen hadden al een parasieten test gedaan via de huisarts, alleen omdat de uitslag negatief was werd er vooral gezegd dat het probleem ‘tussen de oren zat’ en dat ze ‘er maar mee moesten leren leven’. Welk type testen zijn er en hoe betrouwbaar is de uitslag?

TFT-test
Meestal was er getest met een zogenaamd TFT-test (trippel faeces test). Deze test heeft een betrouwbaarheid van rond de 60% en daardoor gebeurt het dus heel vaak dat deze test een vals-negatieve uitslag geeft. Met andere woorden, er is wel een parasiet maar die wordt met de test niet opgemerkt. Aangezien de arts dus niets kan vinden zegt die dus gewoon dat er niets IS. De patient wordt naar huis gestuurd met de diagnose gevoelig darm of PDS (prikkelbare darm dus). Het is simpel om te weten of je deze test hebt gehad. Je moet er 3 buisjes voor inleveren. Er wordt gekeken of er een parasiet IS, alleen in de open lucht kan een parasiet inkapselen of dood zijn. Dan kan het dus lijken dat er geen aanwezig is.

PCR-test
Deze test is al een heel stuk betrouwbaarder, PCR staat voor Polymerase Chain Reaction en voor deze test moeten 2 buisjes worden ingeleverd. Deze test kijkt of er DNA van een parasiet aanwezig is en dan kan de parasiet dus ook dood zijn of zijn ingekapseld, de parasiet kan toch gevonden worden. Dit is een nieuwe test en sommige ziekenhuizen en artsen gebruiken deze al. Ook deze is niet 100% betrouwbaarheid, deze test is voor ongeveer 80-90% betrouwbaar. Het kan dus nog steeds voorkomen dat er een vals-negatieve uitslag is. Met andere woorden, het is er wel maar we zien het niet. Veel patienten worden dus ook nu met een kluitje in het riet gestuurd. Met alle gevolgend van dien want de ernst van de klachten nemen alleen maar toe en hoe langer het duurt dat er geen behandeling is hoe groter het probleem in de darm wordt en hoe groter het risico op darmtumoren.

qPCR-test
Dit is een Qualitatieve test. Nu wordt op DNA gezocht en nu is de test 100% betrouwbaar. Op dit moment is er maar 1 laboratorium in Nederland dat deze test uitvoert. Deze test wordt NIET vergoed terwijl nu een persoon pas absolute zekerheid krijgt of hij of zij een of ander vreemd psychisch verschijnsel heeft of dat er gewoon een probleem IN het lichaam is, in dit geval in de darm. Je kunt je niet voorstellen hoe opgelucht iemand kan zijn als EINDELIJK de bevestiging komt dat er GEWOON een parasiet in de darm huist. Veel mensen zijn al meer dan 5 jaar en sommigen al meer dan 10 of 15 jaar aan het zoeken geweest. Je kunt je wellicht voorstellen hoe frustrerend dit is. Mijn klanten zijn echt blij met een positieve uitslag!

Veel van mijn klanten die GEWOON een parasiet hadden waren al door de hele psychologische molen gegaan en hadden in de tussentijd al een mooie hoeveelheid stempeltjes verzameld. Zo maar een bloemlezing; ADD, ADHD, autisme, schizofrenie, depressie, burnout, hooggevoeligheid, snel geprikkeld, onzekerheid, angststoornis, laag zelfbeeld, asperger, vermoeidheidssyndroom en dat waren ze geloof ik wel zo’n beetje. Dan nog de gewone problemen zoals migraine, concentratieproblemen, kort-lontje en gewoon geen zin in het leven hebben, een soort ‘moeten’ de hele tijd. Dat is wat ik terugkrijg.
Sommigen hadden ook al medicatie. Dan wordt behandeling heel erg lastig. Door de medicatie worden mensen gevoeliger voor suikers in het algemeen, alleen, ze eten al te veel suikers omdat de parasiet ze daartoe aanzet. Dit is dus en mooie val waar je bijna niet meer uitkomt, zeker niet als de testen die worden gebruikt zo onbetrouwbaar zijn.

Over de gebruikte medicatie tegen parasieten valt ook nog wel het een en ander te zeggen. Er zijn redelijk goede middelen beschikbaar in Nederland ,alleen, die worden niet ingezet. De redelijk goede middelen hebben ook nog maar een betrouwbaarheid van 75%. Alleen een synthetisch middel gebruiken is dus NIET genoeg om van een parasiet af te komen. De voeding zal moeten worden aangepast EN er zullen OOK kruiden ingezet moeten worden om NA een kuur wel een resultaat van 100% te behalen. Anders is het nog zonde van je werk en inspanning. Helaas worden veel vaker middelen als Flagyl en Metronidazol ingezet dit maar een betrouwbaarheid van 40 tot 50% hebben. Dat is dus gewoon een Russische roulette! Na deze middelen is ook de resistentie van de parasiet verhoogd en dus wordt het NOG moeilijker ze weg te krijgen.

Kortom; veel leed in darmland MET oplossingen die alleen NIET in de reguliere gezondheidszorg vindbaar zijn. Persoonlijk vind ik het helemaal niet vreemd dat het aantal darmtumoren in Nederland schrikbarend stijgt. Er zijn gewoon geen goede testen EN er is geen goede behandeling in het reguliere cirquit beschikbaar

Oke, wat is er dan WEL te doen.
1 zorg voor een goede test bij www.mglab.nl
2 zorg voor een goede therapeut die WEET hoe de verschillende testen werken EN die weet hoe je van je parasieten afkomt
3 zorg ervoor dat je ZELF zorgvuldig bent EN blijft in het aanpassen van je voeding zeker 1 jaar nadat je de kuur hebt gedan, je darm is nog kwetsbaar
4 geef deze informatie aan mensen die de informatie nodig hebben.

Annette ter Heijden is orthomoleculair therapeut (kPNI) en co-auteur van ‘Koken Zonder Pakjes’ en ‘Proef je Roots.’ Annette coacht, traint en begeleidt inmiddels een grote groep professionals zoals masseurs, bowentherapeuten, personal trainers en fysiotherapeuten. Elke maand zijn er speciale trainingen voor diverse doelgroepen. Daarnaast helpt ze ook starters in de diverse genoemde groepen op weg met een eigen praktijk. Ze geeft trainingen op het gebied van Aloe vera en Bijen producten en schrijft artikelen in bijvoorbeeld de schoonheidsspecialist, het vakblad van de NVST en homeopathie magazine. In het land geeft ze regelmatig lezingen op diverse locaties. Voor specifieke tips en trucs kun je meer lezen in Proef je Roots Voor persoonlijke begeleiding m.b.t. tot voeding kun je meer informatie vinden opwww.fysikosvoeding.nl .
Deze weblog mag worden hergebruikt onder vermelding van bron: Annette ter Heijden, auteur en coach.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail
5 Comments
 • Daan Kmiecik on 14 januari 2016

  Daarnaast vermoed ik bij mijn vijfjarige zoon al sinds zijn babytijd een darmprobleem wat zich uit zowel gedrag als fysieke uitingen. Mijn potje voor niet-reguliere-behandeling is nu leeg. Heb je tips hoe een goed traject in te gaan via de reguliere weg? Weet je bijvoorbeeld welke ziekenhuizen de PCR test gebruiken?

  • Annette ter Heijden on 14 januari 2016

   Hoi Daan, ik ken geen specifieke ziekenhuizen die met de PCR-test werken. Alleen is de kans dat je daar iets aan hebt nog steeds klein. Niet-reguliere zorg is helaas de enige optie naar oplossingen geworden. Ook omdat je de huisarts nodig heb om de JUISTE kuur in te kunnen zetten. Mijn advies is uitsluitend een test te doen bij http://www.mglab.nl omdat je dan echt weet wat er aan de hand is. Bovendien hebben ze aanvullende testen zodat we goed kunnen kijken wat het werkelijke probleem in de darm is. Een test kost per persoon iets meer dan 300 euro. Vergoed wordt er bijna niets meer als het werkt. Ik heb inmiddels helaas aardig wat ervaring opgedaan met kinderen met parasieten en dus ernstige gedragsproblematieken. Wellicht is een telefonische afspraak en idee om even te overleggen?

 • Roxanna on 1 maart 2017

  Ik heb een vermoeden dat ik een parasiet heb opgelopen na een bezoek in de tropen. Elke dag last van krampen met een opgeblazen/harde buik en hevige jeuk op handen en gezicht. Ik word steeds maar niet serieus genomen. Weet je toevallig een goede orthomoleculaire arts?

 • Alan on 30 augustus 2017

  Beste Annette,
  ik heb een vraag: welke middellen tegen parasiten (Blastocystis) die in NL niet worden ingezet had je in gedachten? En tweede vraag, weet je misschien iets over de behandeling van B. hominis met nitazoxanide (Alinia) (in NL niet verkrijbaar) ? Alvast bedankt voor je antwoord.

  • Annette ter Heijden on 8 mei 2018

   Hoi Alan, Beide parasieten worden prima aangepakt met als basis een Clioquinol kuur maar dan moet er nog wel een heel protocol omheen, alleen een middel gaat het probleem ook niet aanpakken.

   Groetjes,

   Annette

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.