Blog

Je maag, een belangrijke schakel in je Immuunsysteem

Dit is blog 3 in de serie, ‘Kennis over je Immuunsysteem, wat kun je zelf doen?’ Omdat het verspreiden van kennis voor mij altijd belangrijk is en omdat ik weet dat goede kennis ervoor zorgt dat jij minder stress ervaart, doe ik mijn best de gegevens overzichtelijk te maken.
In deze blog krijg je meer kennis over onder andere de maag en de darmen en wat hun relatie is tot het immuunsysteem. Daarnaast tips en trucs over wat JIJ NU kunt DOEN.

De eerste barrière, waar bestaat die precies uit?
Officieel kun je alle slijmvliezen tot deze groep rekenen, dat zijn er nogal wat. Keel, neus, mond, ogen en oren is voor veel mensen nog wel reëel. Dat ook de luchtwegen ‘slijm’ kunnen produceren is wel bekend, je hoest het dan op. Het gevoel van de ‘kikker in de keel’, is ook wel bekend. Dit zijn allemaal voorbeelden van extra slijm productie als het nodig is. Als de maag het zwaar heeft merk je dat bijvoorbeeld aan ‘opboeren’, ook wel reflux genoemd, en van de darm zijn vele verschillende reacties bekend; diarree, constipatie, winden, krampen of bijvoorbeeld opblazen. Dat ook de gewrichten een rol spelen in de ‘slijmvliezen activatie’ is niet bij iedereen bekend. Dit kunnen dus de knie gewrichten zijn, maar ook de handen, elle- bogen, polsen, knieën en enkels zijn dan onderdelen van de eerste barrière. Een reactie met opzwellen geeft jou dus het ‘signaal’ dat er iets loos is. Als je slim bent reageer je dan snel. Verder is de huid natuurlijk ook gevoelig voor indringers, maar eigenlijk alleen als de huid beschadigd is. Er komt steeds meer kennis beschikbaar dat huidaandoeningen vaak ontstaan NADAT de maag- of de darm barrière is aangetast. Andersom; als de maag-of darm aandoening wordt aangepakt verdwijnen ook na verloop van tijd de huid problemen.
Misschien is bovenstaande al bekend, misschien zijn een aantal delen nieuw. Om het lichaam goed te beschermen tegen indringers werken deze systemen fantastisch goed samen. Het slimste is om ervoor te zorgen dat die systemen NIET aan het WERK worden gezet. Voeding speelt daar een heel grote rol in.

Hoe werkt dat dan?
Het simpelste is om te kijken naar de werking van de spijsvertering. Je voeding komt via mond en slokdarm in de maag terecht. Deze maag heeft de juiste zuurtegraad nodig (pH) om bacteriën, virussen en parasieten te doden en eiwitten voor te verteren. Naast het feit dat lang niet iedereen goed kauwt (je kunt dat 20 tot 30 keer doen maar genoeg is genoeg) hebben veel mensen een zuurtegraad die veel te hoog is. Klik hier voor achtergrond en kennis over pH/zuurtegraad.
De maag wil graag een pH rond de 2,5/3 en als die te hoog is (te weinig maagzuur) dan gaat de maag (die een spier is) meer bewegen. Die beweging is bedoelt om het zuur en de spijsbrij met elkaar in contact te brengen. Je kunt dit ook het mengen van de voeding noemen of het in kleinere deeltjes verdelen zodat het ‘zuur’ er beter bij kan. Door verschillende voedingsfouten kan er te weinig maagzuur zijn waardoor de maag meer gaat bewegen en er een reflux kan ontstaan.

Door welke voedingsfouten ontstaat een te hoge pH in de maag?
Natuurlijk krijg je van mij een overzicht maar ik realiseer me dat ik in dit overzicht vast niet volledig zal kunnen zijn. Daar gaan we; suikers en alcohol, gewoon omdat alcohol eigenlijk ook gewoon suiker is. Verder zijn de light-frisdranken ook pH verhogers. Daarnaast zijn koolhydraten zelf al de grootste boosdoeners voor een te hoge pH of ook wel te weinig maagzuur. Koolhydraten kom je in heel veel soorten en variaties tegen. Ten eerste brood, pasta en crackers. Van pizza’s wordt vooral gezegd dat ze te vet zijn maar eigenlijk zijn vooral de hoeveelheden koolhydraten schadelijker dan de hoeveelheden vetten in een pizza. Bekijk het zelf.
Natuurlijk de koekjes en de snoepjes, die zorgen allemaal voor te hoge pH. Vaak vergeten mensen ook nog de vruchtendranken en het gedroogde fruit. Een suikerbom voor de maag!
In diverse overzichten zie je nog veel ‘maag-triggers’ staan. Laten we eens kijken wat de belangrijkste overeenkomsten zijn.
Chocolade wordt genoemd. Er wordt alleen niet bij verteld hoeveel procent cacao er wordt bedoelt. Chocolade van minimaal 85% cacao bevat bijna geen suiker, maar ik verwacht dat hier de melkchocolade wordt bedoelt. Dan is het probleem dus weer gewoon SUIKER! Dit zelfde geldt voor bijvoorbeeld chips, ook hier hoor ik mensen vaak zeggen, ‘ja dat is te veel vet he? Dan krijg ik maag-pijn.’ Logisch, want per 100 gram bestaat ruim de helft uit suikers. Dat er in dit soort producten ook nog verkeerde vetten laten we nu even voor wat het is. De maag heeft het er gewoon heel zwaar mee.

Hoe zorg je voor de juiste balans in je maag?
Gelukkig is dit heel simpel en daarom geef ik je ook een paar tips die je snel zelf kunt toepassen.
Rozemarijn en tijm in je thee. Als je maagproblemen nog niet zo heel erg groot zijn kun je dit lekker met regelmaat gebruiken. Ik koop deze kruiden het liefst bij een tuincentrum. Dan kun je ze in je tuin zetten en zo heb je dus elke dag lekkere thee die gezond is voor je maag.
Je kunt daarnaast ook aloe vera dranken inzetten van een goede kwaliteit. Lees in mijn blogje wat dat voor je lijf kan betekenen.
Als je maagproblemen al wat erger zijn adviseer ik om water met citroen te drinken (wel door een rietje) en om wat kruiden uit een onderbouwd medicijn te gebruiken, maar dan alleen de losse kruiden (want dus ZONDER de alcohol, want dat is juist slecht voor de maag). De kruiden zijn: bittere scheefbloem, grote engelwortel, citroenmelisseblad, karwijvrucht, stinkende gouwekruid, zoethoutwortel, kamillebloem en pepermuntblad. Er zijn nog veel meer variaties en opties maar bovengenoemde opties kun je dagelijks veilig gebruiken. Voor sommige kruiden geldt dat er interacties met medicijnen zijn dus dan is het heel belangrijk om persoonlijk daarover met me te overleggen.

Wat kun je zelf doen?
Kijk zelf naar de inhoud en ondersteuning die je nu kunt vinden. Zorg voor goede eitjes, een goed stuk vis of vlees en veel groenten, heel veel groenten. Ga op zoek naar frisse lucht en wandel in je eigen omgeving. Kijk niet te veel tv en lees zo min mogelijk de krant. Slecht nieuws is niet handig voor je immuunsysteem.

Mijn tips voor vandaag.
Zorg goed voor jezelf. Er zijn vast wel dingen die je ziet of leest ‘zwaar te verteren’. Als je dat merkt kies dan een van bovenstaande tips uit.
Ga verder lekker naar buiten, wandelen, om je heen kijken, extra je tuin bijwerken. Laat zien wat je allemaal aan het doen bent. Kies de positieve dingen om naar te kijken.

Veel plezier weer, in de volgende blog de darmwerking.

Annette ter Heijden is orthomoleculair therapeut (kPNI) en co-auteur van ‘Koken Zonder Pakjes’ en ‘Proef je Roots.’ Samen met Jolanda Dorenbos heeft ze de opleiding voor therapeuten DarmExpert opgericht. Bovenstaande wijsheden heeft zij, als naslagwerk en in receptvorm, verwerkt in het kookboek www.proefjeroots.nl Voor persoonlijke begeleiding m.b.t. tot voeding kun je meer informatie vinden op FysikosVoeding
Deze weblog mag worden hergebruikt onder vermelding van bron: Annette ter Heijden, auteur “Koken Zonder Pakjes” en “Proef je Roots” en opleider “DarmExpert”

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

No Comments

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.