Blog

Hormonen en Bloedsuikers, is er een relatie?

Steeds vaker hoor ik van mensen, ‘ik kan er niets aan doen he, het zijn mijn hormonen’. Geheugenverlies, concentratiestoornissen, vermoeidheid, gewoon geen zin hebben om dingen aan te pakken zijn dan de onderliggende factoren die spelen. Eigenlijk is er heel veel aan te doen en je kunt vooral heel veel zelf doen. Maar waar begin je dan?

Insuline resistentie en hormoonproblemen
Er is steeds meer onderzoek beschikbaar waaruit heel duidelijk wordt dat voordat er een hormonale disbalans ontstaat er eerst een bloedsuiker disbalans was. Een bloedsuiker disbalans kan dan weer resulteren in insulineresistentie (meestal als de disbalans lang duurt). Bij het terug herstellen van hormonale problemen moet je dus eerst beginnen met de bloedsuikers herstellen. Vaak merk ik dat dames en ook heren dat lastig vinden, ook omdat er nog geen aanwijzingen zijn dat de bloedsuikers aandacht behoeven. De typische bloedsuiker kenmerken als vaak plassen, veel dorst en snaai-buien zijn vaak (nog) afwezig. Doordat de voeding (nog) te weinig aandacht krijgt verergert de situatie snel en wordt het steeds lastiger om het weer te herstellen. Langdurig is in dit opzicht eigenlijk al iedere disbalans die langer voortduurt dan 3 maanden, na die 3 maanden ontstaan er al veranderingen in hersen structuren en gaan organen al langzaam van ‘tuning’ veranderen. Zo kom je dus relatief snel in een glijdende schaal terecht. De verandering wordt steeds structureler van aard.

Bloedsuiker disbalans herstellen
Het herstellen van de bloedsuikers kan snel. Vaak is er al na 3 tot 5 dagen een verandering merkbaar. Dat kunnen diverse dingen zijn. Bij sommige mensen verbetert vrij snel de concentratie, bij anderen wordt het zicht ineens beter, bij weer een ander verdwijnt de ‘piep’ in het oor en weer een ander krijgt gewoon waanzinnig veel energie. Die effecten zijn bij veel mensen nogal verschillend. Nu willen mensen die hormoonproblemen hebben ook zo snel resultaat, helaas is dat niet heel vaak haalbaar. Aangezien de structuren langzaam veranderen (tuning en hersenen) is ook het weer terug veranderen een proces van een aantal maanden.

Hormonen herstellen door te bouwen
Hormonen zijn structuren die zijn opgebouwd uit vet- en eiwitachtige stoffen. Het inbouwen van die stoffen in de cellen van het totale lichaam duurt ongeveer 3 maanden. Vaak is er in de voeding een tekort aan eiwit- en vetachtige stoffen, om dit aan te vullen ben je dus al zeker 3 maanden bezig. Als er daarnaast (maar meestal gaat dat gelijk op) ook nog een bloedsuiker disbalans is (te veel koolhydraten eten) dan kun je er met gemak NOG eens 3 maanden bij tellen voordat er merkbare veranderingen gaan optreden. PCOS, PMS en onvruchtbaarheid zijn dus aandoeningen die al enkele jaren daarvoor in gang zijn gezet en waar het lichaam een uitweg zoekt om een signaal te geven dat er ‘iets mis’ is.

Vaak laat opgemerkt
Doordat er al op vrij jonge leeftijd wordt gestart met het slikken van de pil is er al die tijd geen disbalans in het lichaam merkbaar. De pil maskeert daardoor de werkelijke onderliggende bouwstoffen tekorten, waardoor ook de pil de huidproblemen niet meer onderdrukken. Er worden dan allerlei onderzoeken gedaan maar aan bouwstoffen tekorten denkt men niet snel. Pas later als de dames stoppen met de pil vanwege een zwangerschapswens wordt duidelijk wat er al die jaren gaande was. Vaak gebeurt het ook pas veel later dat de tekorten zichtbaar worden en dan in de vorm van overgangsklachten. Opvliegers, geheugenproblemen, energietekorten zijn zo maar een aantal klachten waar dames mee komen.

Herstel wel mogelijk
Gelukkig is herstel met het overmatig toevoegen van goede bouwstoffen wel mogelijk. Ondertussen herstel je dan ook ‘gewoon’ de bloedsuiker disbalansen, da tis maar mooi meegenomen. Geduld is daar wel belangrijk in. Vaak is er toch wel minimaal 2 tot 3 maal een periode van 3 maanden nodig om een goed herstel te kunnen laten plaatsvinden. Dit betekent dus in de praktijk een periode van een half jaar tot een jaar waar er werkelijk zorgvuldig de goede eiwitten, vetten en mineralen genomen moet worden om het lijf optimaal te voeden.

Suppletie
Afhankelijk van de duur van de onderliggende disbalans zijn meer of minder en vooral specifieke suppletie nodig. Een goede kwaliteit visolie, een natuurlijke multi en een goede darmwerking zijn de minimale ondersteuningen. In een persoonlijke afspraak kan het beste gekeken worden welke suppletie nog meer noodzakelijk of gewenst is.

Annette ter Heijden is orthomoleculair therapeut (kPNI) en co-auteur van ‘Koken Zonder Pakjes’ en ‘Proef je Roots.’ Samen met Jolanda Dorenbos heeft ze de opleiding voor therapeuten DarmExpert opgericht. Bovenstaande wijsheden heeft zij, als naslagwerk en in receptvorm, verwerkt in het kookboek ProefjeRoots. Voor persoonlijke begeleiding m.b.t. voeding kun je meer informatie vinden op FysikosVoeding
Deze weblog mag worden hergebruikt onder vermelding van bron: Annette ter Heijden, auteur “Koken Zonder Pakjes” en “Proef je Roots” eigenaar van FysikosVoeding en opleider “DarmExpert

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

No Comments

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.