3 Redenen om melk te laten staan

‘Melk is gezond voor elk’ is een mooie reclame slogan die bij veel mensen nog steeds rondzingt in hun hoofd. Als ik dan gaan vertellen dat dat helemaal niet waar is, ontstaat er heel veel weerstand en ongeloof. Inmiddels is vanuit diverse wetenschappelijke inzichten wel bekend dat melk juist ‘ongezond is voor elk’. Een overzicht.

Reden 1 melk bevat suiker
Melk bevat lactose (vooral koemelk), dit is een suiker-achtige stof. Bij het drinken van veel suiker zal het gebit worden aangetast, bovendien zorgt suiker voor een verzurende werking van het systeem. Om die verzuring van het lichaam tegen te gaan zal het lichaam de mineralen die nodig zijn om de verzuring tegen te gaan uit de lichaamsdepots halen, in dit geval de botten. Mocht je dus melk willen drinken dan is het noodzakelijk dat je daar een grote hoeveelheid groenten als tegenhanger bij inzet.

Reden 2 Veel mensen missen het enzym lactase
Om lactose goed te kunnen afbreken is het noodzakelijk dat het enzym lactase werkt. Bij veel mensen is dit enzym niet actief. In Nederland bevat maar ongeveer 20% van de mensen dit enzym wel. Testen is makkelijk. Als je melk drinkt en je krijgt slijmvorming in de keel dan mis je dit enzym waarschijnlijk. Bovendien is er een grotere kans dat mensen met een gekleurde huid dit enzym missen. Dat is de reden dat ik zeker voor die mensen melk afraadt. Als je toch melk gaat drinken terwijl je lactase mist dan ontstaan er auto-immuunreacties. Het lichaam gaat zichzelf dan aanvallen. Astma, bronchitis, artrose, artritis, diverse verkoudheden, spierpijnen, een algeheel gevoel van malaise, concentratie problemen en slecht slapen kunnen symptomen zijn.

Reden 3 Melk bevat de verkeerde verhouding mineralen
Calcium, magnesium en fosfor zijn in een behaalde verhouding nodig om bot opbouw te kunnen doen. Door de verkeerde verhoudingen in melk wordt juist bot afgebroken. Vooral bij tekorten aan groenten gaat dit dan nog sneller.

Stel je neemt poedermelk
Dan gaat het allemaal nog sneller. In poedermelk zit meestal nog meer suiker verwerkt. De verzuring en de auto-immuunreactie worden hierdoor nog meer versterkt.

Annette ter Heijden is orthomoleculair therapeut en co-auteur van ‘Koken Zonder Pakjes’ en ‘ProefjeRoots’. Bovenstaande wijsheden heeft zij, als naslagwerk en in receptvorm, verwerkt in het kookboek www.kokenzonderpakjes.nl en www.ProefjeRoots.nl . Voor persoonlijke begeleiding m.b.t. tot voeding kun je meer informatie vinden op www.fysikosvoeding.nl .
Deze weblog mag worden hergebruikt onder vermelding van bron: Annette ter Heijden, auteur van bovengenoemde boeken.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail
Tags: ,

7 Comments

  • Odette on 8 februari 2012

    Hoe zit het met zuigelingenmelk? Als baby’s geen moedermelk (kunnen) drinken?
    Wat is dan de beste optie en wanneer kun je stoppen met deze melk?

  • Angel on 2 juli 2013

    Ontzuren is de trend. Gebruikte veel melk ben gestopt en gaan ontzuren met ph vision ph druppels. een wereld van verschil.

    Groet,

    Angel

  • els on 29 november 2013

    Oei.
    En is kwark dan ook slecht ?
    En yoghurt ?

    • Annette ter Heijden on 23 juli 2014

      Kwark levert vit K2 en yoghurt ook, gebruik ze met mate want er zijn veel mensen die ook daar last van hebben.

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.