Blog

Stel; je darm werkt ‘drama’, wat ervaar je dan?

In deze blog in de serie, ‘Kennis over je Immuunsysteem, wat kun je zelf doen?’ focus ik op de slechte darmwerking. Een slechte darmwerking is heel erg onaangenaam. Behalve onaangenaam is het ook heel slecht voor je gezondheid op lange termijn. Als de darm slecht werkt dan worden de voedingsstoffen (eiwitten, vetten en mineralen) niet goed opgenomen. Door slechte opnamen ontstaan vele gezondheid-problemen. Heel veel mensen ‘voelen dit aan hun water’, maar krijgen vaak onvoldoende hulp om het aan te pakken.

Wat merk je bijvoorbeeld als je maag slecht werkt?
De maag is in de spijsvertering een van de belangrijkste organen. Hier horen alle bacteriën, virussen, schimmels en parasieten ‘gedood’ te worden. Dit werkt alleen als de zuurtegraad in de maag ‘goed’ is. Een goede zuurtegraad in de maag hoort tussen 2,5 tot 3 pH te zijn. Als de pH hoger is (rond de 4 of soms hoger) dan worden de bacteriën niet voldoende ‘afgedood’ en dat is dus een groot probleem voor de dunne darm.
Wat merk je dan bijvoorbeeld als je hier last van hebt? Je kunt denken aan boeren, reflux, misselijkheid, slechte eetlust, een gevoel van ‘te vol’, zitten en geen zin meer hebben om te eten om er een paar te noemen. Dit lijken dus niet heel ‘ernstige klachten’ maar in het licht van een goede spijsvertering is het begin van een drama. In mijn blogje over de maag kun je lezen wat je kunt doen.

Wat kan er allemaal fout gaan in de dunne darm?
Als de zuurtegraad in de maag niet goed is, zijn er dus mogelijk verhoogde aantallen bacteriën, virussen, schimmels en parasieten die levend in de dunne darm terechtkomen. Een goed werkende dunne darm hoort voedingsstoffen op te nemen. Als er teveel bacteriën zitten loopt het opname proces van eiwitten, vetten, vitamines en mineralen grote vertraging op. Het kan zelfs gebeuren dat ze nog nauwelijks worden opgenomen. Dit gebeurt bijvoorbeeld als iemand een paar keer per dag diarree heeft. Je kunt dan denken aan 5 of meer keer per dag waterige ontlasting of diarree. Soms wordt er door een arts voedingsadvies gegeven maar vaker wordt er gezegd ‘dat je dan maar zelf moet kijken waar je op reageert’. Dit is dus echt niet te doen als je zo vaak diarree hebt.
In situaties waar de diarree nog vaker voorkomt (tussen de 10 tot 30 keer diarree per dag) is er echt een gevaarlijke situatie aan het ontstaan. Naast eiwitten en vetten die niet kunnen worden opgenomen is er ook veel vocht- en mineralen verlies.
Dan heb ik het niet eens over het sociale-isolement waar iemand in terecht komt als je zo vaak naar de toilet moet rennen. Veel van mijn klanten schamen zich over hun toiletgedrag, op z’n minst hebben ze er heel veel last van. Probeer maar eens te werken als je darm telkens ‘overloopt’, of probeer een stukje te wandelen terwijl je niet weet of je over 5, 10 of 20 minuten weer naar het toilet moet rennen. Kijk maar eens hoe ‘aardig’ mensen je vinden als je te pas en te onpas aan het boeren bent of winden laat. Dat gedrag is sociaal gezien op z’n minst ‘onhandig’ en zorgt voor veel onbegrip in je omgeving.

Is de oplossing simpel?
Nee helaas is de oplossing niet altijd simpel (soms wel trouwens). Vaak moeten we gaan kijken wat de onderliggende oorzaak is van alle ongewenste reacties van het lichaam. Soms zijn er alleen maar te veel triggers in de voeding, soms is er een overgroei van schimmels, virussen, bacteriën en/of parasieten, soms is het ‘alleen maar’ een tekort aan groenten, soms is het een tekort aan eiwitten en vetten. Per persoon, per gezin en per moment van het leven zal er een specifiek plan van aanpak gemaakt moeten worden. Hoe meer onderzoeken bekend zijn en hoe meer gegevens WEL bekend zijn hoe makkelijker en sneller er gewerkt kan worden aan ‘een maag en darm die onder controle raken’. Aangezien spijs verteren begint in de mond en daarna de maag is het van groot belang om alle processen zo goed mogelijk te bekijken, aan te pakken en te verbeteren. Als je vragen hebt over hoe we dat kunnen doen dan zie ik je mail graag. We gaan dan rustig overleggen en kijken hoe jouw plan van aanpak kan starten.

Annette ter Heijden is orthomoleculair therapeut (kPNI) en co-auteur van ‘Koken Zonder Pakjes’ en ‘Proef je ‘KokenZonder Pakjes en Proef Je Roots.’ Samen met Jolanda Dorenbos heeft ze de opleiding voor therapeuten DarmExpert opgericht. Bovenstaande wijsheden heeft zij, als naslagwerk en in receptvorm, verwerkt in het kookboek ‘ProefjeRoots’. Voor persoonlijke begeleiding m.b.t. tot voeding kun je meer informatie vinden op FysikosVoeding.
Deze weblog mag worden hergebruikt onder vermelding van bron: Annette ter Heijden, auteur “Koken Zonder Pakjes” en “Proef je Roots” eigenaar van FysikosVoeding en opleider “DarmExpert”

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

No Comments

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.