Blog

Bourgondisch, kan dat ook gezond?

In deze blog in de serie, ‘Kennis over je Immuunsysteem, wat kun je zelf doen?’ focus ik op lekker eten.
Ik hoor mensen wel eens tegen elkaar zeggen; ‘gezond eten? Dat is niets voor mij, ik ben een Bourgondier’! ‘Ik houd niet van die gezonde fratsen, doe mij maar veel vet!’

Wat denk jij, kan gezond ook Bourgondisch?
Wat betekent Bourgondisch eigenlijk? In de ‘Van Dale’ kunnen we lezen: ‘van het leven en de goede dingen des levens genietend’, synoniemen zijn dan ‘zwierig, uitgelaten, uitbundig’.
Als je naar deze definitie van bourgondisch kijkt kun je dus prima gezond EN zwierig eten lijkt me?

Uitbundig eten
Wat ik vaak merk is dat heel veel klanten tekorten hebben aan basis-bouwstenen zoals eiwitten en vetten. Dat betekent dus dat, zeker in het begin, mensen een inhaalslag gaan maken op gezonde eiwitten en vetten. In de praktijk betekent dit MEER eten van eitjes, vis, groenten, noten, zaden, fruit en vlees. Vooral het lekker maken en het zo uitbundig en feestelijk mogelijk maken is de focus van een ander voedingspatroon. Omeletten maken, veel variaties uitproberen en de tijd nemen om het voor te bereiden is een onderdeel van een gezond leefpatroon. Het liefst vier je dit uitgebreid en neem je de tijd om samen een maaltijd klaar te maken en die samen ook op te eten. Uitbundig eten dus!

Vlees eten
‘Nee’, hoor ik dan de Bourgondiër weer zeggen; ‘je begrijpt me niet goed. Ik eet elke dag altijd heel veel vlees en als ik gezond wil eten dan mag dat niet van jou’. Tsja, dat is dus een beetje waar en een beetje niet waar.
Goed vlees, vooral van dieren die bewogen hebben, is heel erg belangrijk in een gezonde voeding. Zo kom je dus op biologisch rund en kom je op troep-vrij-vlees. Ook hert, lam, ree en varken horen hierbij. Belangrijk is dus vooral dat de dieren ‘bewogen’ hebben in een zo vrij mogelijke omgeving. Goed kwalitatief vlees met weinig vet en veel eiwitten ontstaat dan vanzelf. Behalve dat dat lekkerder is om te eten, is dat ook gezonder. Zo kun je dus prima ‘genieten’ en’ gezond’ combineren.
Het klopt wel, dat bij het binnen krijgen van de juiste hoeveelheden en kwaliteiten eiwitten en vetten er een verschuiving naar meer ei, gevogelte en vis wordt geadviseerd. Als voor jou Bourgondisch eten hetzelfde is als vlees eten, dan klopt het inderdaad dat mijn advies van ongeveer 2 keer per week een goed stukje vlees zal tegenvallen.

Groenten en vet
Omdat vaak vooral de eiwitten en de vetten tekorten vertonen, waardoor onder andere bloed-suiker-disbalansen ontstaan, is een verschuiving noodzakelijk. Groenten zijn een belangrijk onderdeel in een gezonde voeding. Ongeveer 750 gram tot 1 kilo per dag is slim om dagelijks te doen.
Vet haal je dan bijvoorbeeld uit avocado’s, kokos, olijfolie en roomboter maar ook een eitje bevat vet (vooral het eigeel is heel vetrijk). Natuurlijk zit in vis en in ‘bewogen vlees’ ook vet. Bij elkaar kun je dus prima Bourgondisch eten en ook het aandeel van vlees beperken. Natuurlijk blijft dit wel een vrije keuze en gelukkig is er ook genoeg voeding beschikbaar in ons land. Zo kun je dus zelf kiezen hoe Bourgondisch je eet en welke keuze je maakt ten aanzien van je gezondheid.

Bourgondisch en gezond gaan prima samen.
Bourgondisch in de zin van uitbundig, zwierig en uitgelaten. Hoe meer plezier je beleeft aan gezond eten hoe leuker het is om ermee aan de slag te gaan en te blijven.

Annette ter Heijden is orthomoleculair therapeut (kPNI) en co-auteur van ‘Koken Zonder Pakjes’ en ‘Proef je Roots.’ Samen met Jolanda Dorenbos heeft ze de opleiding voor therapeuten DarmExpert opgericht. Bovenstaande wijsheden heeft zij, als naslagwerk en in receptvorm, verwerkt in het kookboek ProefjeRoots. Voor persoonlijke begeleiding m.b.t. voeding kun je meer informatie vinden op FysikosVoeding
Deze weblog mag worden hergebruikt onder vermelding van bron: Annette ter Heijden, auteur “Koken Zonder Pakjes” en “Proef je Roots” eigenaar van FysikosVoeding en opleider “DarmExpert”

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

No Comments

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.