Blog

Snel of langzaam afvallen?

Zelf ben ik altijd verbaasd geweest over mensen die op zoek zijn naar korte termijn oplossingen. Nog voor de zomer effe snel afvallen, of met de kerst toch nog die mooie jurk aan, of toch nog snel een paar kilo’s minder en dan werken naar alleen die ene deadline.
Vaak is dat omdat mensen werkelijk denken dat een lange termijn visie moeilijk, ingewikkeld en lastig is en dat vooral ‘volhouden’ dan de enige optie is. Wil jij hier ook wel uitstappen maar weet je nog niet hoe?


Kennis als basis
Kennis over voeding helpt om de juiste keuzes te kunnen maken over voeding. Kennis over welke voeding je lijf nodig heeft om goed te kunnen functioneren is essentieel voor een lange termijn visie over gezondheid die je zelf kunt ontwikkelen. Ieder lijf werkt in grote lijnen hetzelfde en in details net even anders. De grote lijnen zijn heel gemakkelijk te leren, voor het zetten van de puntjes op de i voor je eigen lijf heb je vooral tijd nodig. Hoe beter je weet wat de basis gegevens zijn hoe makkelijker je zelf kunt aanvoelen wat voor jou wel en niet werkt.

Start met kennis EN doen
Gezonde voeding gaat vooral over een programma dat je met gemak gedurende een langere periode kunt doen. ERGENS starten is belangrijker dan NIET starten.
Het maken van een omelet elke dag is niet heel erg ingewikkeld. Als je er dan ook nog een boeren-omelet van maakt, hebt je in 1 klap voldaan aan de 3 belangrijkste basis gegevens van bouwstoffen voor je lijf. Eet in iedere maaltijd eiwitten, vetten en mineralen. Het mooie aan een eitje is dat het zowel eiwitten als vetten bevat. Zo heb je heel simpel dus al 2 van de 3 bouwstenen binnen op dagelijkse basis. In de groenten van een boeren-omelet zitten dan vooral de mineralen en goede vitamines. Dit is dus maar 1 van de vele voorbeelden waar je NU mee kunt starten als een goed onderdeel van je dagelijkse gezonde voeding.

Waarom is ‘doen’ belangrijker dan denken?
Door te doen krijg je meer ervaring in hoe je het kunt aanpakken. Soms is het wel lekker, soms is het minder lekker maar gewoon verder onderzoeken wat jij lekker vindt is niet zo lastig. Stel jezelf wel een aantal kleine criteria en ga dan stap voor stap onderweg.
Bijvoorbeeld; ‘hoe kan ik eieren op verschillende manieren verwerken’, of ‘hoe maakt ik gezonde thee voor mijn maag’, zijn hele simpele vragen die makkelijk in je dagelijkse leven ingepast kunnen worden.
Eieren kun je op heel veel manieren verwerken; gewoon gekookt, in een omelet dus, in een brownie, in een bananen pannenkoek, in muffins of in een ovenschotel. Dat is dus niet moeilijk en kost ook niet heel veel geld.

Zo ga je dus stap voor stap aan het werk en doe je elke dag IETS!

Ik kan me heel goed voorstellen dat je nog veel meer wilt leren over wat er bij komt kijken als je een TOP-programma hebt dat over gezonde voeding gaat. Daar zijn echt nog super veel ‘puntjes op de i te zetten’.
In een persoonlijk traject is er aandacht voor jouw individuele vragen. Neem je eerste stap door een besluit te nemen er IETS aan te DOEN.

Annette ter Heijden is orthomoleculair therapeut (kPNI) en co-auteur van ‘Koken Zonder Pakjes’ en ‘Proef je Roots.’ Samen met Jolanda Dorenbos heeft ze de opleiding voor therapeuten DarmExpert opgericht. Bovenstaande wijsheden heeft zij, als naslagwerk en in receptvorm, verwerkt in het kookboek ProefjeRoots. Voor persoonlijke begeleiding m.b.t. voeding kun je meer informatie vinden op FysikosVoeding
Deze weblog mag worden hergebruikt onder vermelding van bron: Annette ter Heijden, auteur “Koken Zonder Pakjes” en “Proef je Roots” eigenaar van FysikosVoeding en opleider “DarmExpert”


Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

No Comments

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.