Blog

Huid en darmen, is er een relatie?

Het onderzoek naar specifieke huidaandoeningen gekoppeld aan specifieke bacteriën staat nog in de kinderschoenen. Ondanks dat er door jarenlange ervaring duidelijk is geworden dat darmverbeteringen ook zeker huid verbeteringen geven zijn nog lang niet alle relaties exact bekend. Klanten komen vaak met vragen over darmwerking. De huidverbeteringen die gepaard gaan met voedingsveranderingen worden vaak als ‘bonus’ van de inspanningen gezien. De algemene overeenkomsten komen kort aan bod in deze blog.

Maagwerking
Voordat een darm beter kan gaan werken is het organiseren van de juiste zuurtegraad essentieel. Bij een te hoge zuurtegraad kan bijvoorbeeld een Helicobacter pylori bacterie groeien waardoor de hele spijsvertering daarna in de problemen komt. Rosacea kan dan wellicht ontstaan. Ook acne kan blijkbaar ontstaan als er langdurig maagzuurremmers worden gebruikt.

Insuline resistentie
het maakt niet uit over welke aandoeningen we het hebben. Het oplossen van insuline resistentie (instabiele bloedsuikers) is altijd nodig. Van Rosacea en Acne zijn aanwijzingen uit het onderzoek gekomen dat er met deze huiddisbalansen ook bloedsuiker disbalansen zijn. In de praktijk zien we een gevoelige huid rustiger worden met triggervrije voeding. Er is wel onderzoek van psoriasis en eczeem bij laaggradige ontstekingen. Laaggradige ontstekingen en insuline resistentie komen vaak samen voor. De voeding kan hier veel verbetering in berengen.

Specifieke bacteriën
Lactobacillen en bifidobacterien zijn het meest onderzocht en in relatie gebracht met huid aandoeningen. Als deze beide verlaagd zijn kan dat Acne veroorzaken. Ook LipoPolySaccariden worden gevonden en blijkbaar zijn mensen met Acne vaker gevoelig voor melkproducten. Het weglaten van melk kan dan al snel verbetering geven.
Bij Psoriasis zijn vooral de Akkermansia verlaagd en zijn specifieke Interleukinen juist verhoogd.

Stappenplan
Aangezien ook de huid verbeterd als de darmwerking verbeterd en het onderzoek (weliswaar nog heel pril) heel veel overlap vertoond met andere aandoeningen die we in de darm kunnen meten is een stappenplan zinvol. Vaak verbeterd de huid aanzienlijk bij het volgen van een simpel stappen plan dat ook voor een gezonde darmwerking effectief is.
De eerste stap is de insuline-resistentie oplossen, dat kan alleen door voedingsaanpassingen. Liefst gelijktijdig of direct erna wordt de zuurtegraad (door veel groenten en kruiden) in maag en darm aangepakt. Zo wordt direct aan de maagverbetering gewerkt.
Suppletie wordt ook direct ingezet in de vorm van goede aloe vera dranken, bijen pollen en goede visolie. Dit is een essentiële basis naast een 100% triggervrije voeding. Pas na een aantal weken kan bekeken worden of dit voldoende is dat er aanvullende onderzoeken nodig zijn.
De tweede stap is dan het doen van ontlasting onderzoeken waarmee direct duidelijk wordt wat de onderliggende problematieken zijn. ZO kan er sneller worden gekeken welke tekorten aan goede bacteriën of overgroei aan slechte bacteriën is zodat de basis door het inzetten van suppletie en voeding aangepakt kan worden. Per persoon zal dit verschillen en per persoon zal de aanpak specifiek afgestemd moeten worden op de onderliggende problematiek.
Officieel duurt huidherstel vaak minimaal 2 tot 4 maanden. De ervaring leert gelukkig dat voeding vaak al met een paar weken verbetering van de huid kan geven. Dan zijn nog lang niet alle issues opgelost en is het vinden van een goede schoonheidsspecialiste zeker verstandig naast het blijven volhouden van een goede voeding zonder triggers.

Annette ter Heijden is orthomoleculair therapeut (kPNI) en co-auteur van ‘Koken Zonder Pakjes’ en ‘Proef je Roots.’ Samen met Jolanda Dorenbos heeft ze de opleiding voor therapeuten DarmExpert opgericht. Bovenstaande wijsheden heeft zij, als naslagwerk en in receptvorm, verwerkt in het kookboek ProefjeRoots. Voor persoonlijke begeleiding m.b.t. voeding kun je meer informatie vinden op FysikosVoeding
Deze weblog mag worden hergebruikt onder vermelding van bron: Annette ter Heijden, auteur “Koken Zonder Pakjes” en “Proef je Roots” eigenaar van FysikosVoeding en opleider “DarmExpert”




Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

No Comments

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.