Blog

Levend voedsel, nieuw of ouderwets?

Soms vind je in boekenkasten pareltjes die nog steeds vol met waarheden staan. Zo ook een betoog van een Deense arts (Kristine Nolfi) die aangeeft hoe belangrijk het is om ‘levend voedsel’ te eten. Levend voedsel in haar ogen is vers, onbewerkt voedsel dat direct van de boer op je bord beland. Dit boekje geschreven rond 1950 geeft leuke inzichten in de kennis van toen. Interessant genoeg zijn er in het verloop van de tijd meer details toegevoegd, de basis gegevens zijn nog steeds gelijk.

Levend voedsel
Net na de 2e Wereldoorlog was het heel normaal dat de boeren in Nederland ons voedsel produceerden. Toen was het een belangrijke doelstelling om ervoor te zorgen dat de Nederlandse boeren vooral voor de Nederlandse burgers voor genoeg voedsel konden zorgen. De afstand tussen het land van de boer en het bord van de burgers was kort en er waren toen nog relatief weinig bewerkingsstappen. Toch had deze arts (Kristine Nolfi) het al over de schadelijke invloeden van geraffineerde suikers en over de supersnelle verhoging van leucocyten (witte bloedcellen die bij een probleem in het lichaam wordt geactiveerd) na het eten van suikers. Dit onderzoek is uitgevoerd door Prof. F.C. Donders en in 1846 gepubliceerd. (geboren in Tilburg en overleden in Utrecht-Zuilen). Zo is heel snel duidelijk dat de kennis over geraffineerde suikers al bijna 2 eeuwen oud is. Het is bijna niet te begrijpen dat er nu nog steeds aan bijna ALLE kant- en klaarproducten geraffineerde suikers (in meerdere of mindere mate) worden toegevoegd. ‘Donders’ slecht lijkt me.

Een kort citaat uit het boekje. “Het is een bijzondere voldoening voor mij, dat “Levend Voedsel” wordt uitgegeven in het Nederlands. Des te meer, omdat ik Nederland beschouw als het land, dat beter dan enig ander land, grote mogelijkheden biedt om de bevolking te voorzien van rauw, vers plantenvoedsel, levend voedsel, tw. groenten, vruchten en noten, gekweekt onder de best mogelijke omstandigheden.”
In haar ogen heeft Nederland dus uitermate goede omstandigheden voor goed en gezond voedsel. Gelukkig zie ik ook steeds meer mensen die alleen of in kleine groepjes moestuinen starten en die meer aandacht besteden aan voedsel uit eigen tuin.

Nog een citaat dat deze arts uit eigen waarneming deed (ze had een sanatorium in Humblebeck, Denemarken). “Kinderen eten met graagte rauwkost, in het bijzonder wanneer vader en moeder het voorbeeld geven. Rauwkost kinderen zijn levendiger, blijder en tevredener, niet ziek of verkouden, niet prikkelbaar en slecht geluimd, niet te dik en niet te mager. De ontlasting is in orde en zij slapen rustig. Zij krijgen geen poliepen en de amandelen behouden de normale grootte.”
Het lijkt bijna te simpel om iedereen die zich een keertje niet goed voelt aan meer groenten te zetten. Toch is dat werkelijk wat de dagelijkse realiteit is, gewoon meer groenten als een goede basis oplossing.

Melk moet ook rauwkost zijn
De schrijfster verwijst naar een Amerikaan Dr. Kellogg die in zijn boek Auto-intoxication (zelfvergiftiging) schrijft over de schadelijke werking van sterilisatie en pasteurisatie van melk. Ze haalt een citaat uit zijn boek aan “Melk moet levend zijn en in geen geval worden gekookt. Pasteurisatie, d.w.z. verhitting tot 70 graden Celsius, vernietigt de aanwezige verteringsfermenten. Koken verandert op schadelijke wijze bijna alle voedingsbestanddelen en vermindert de voedingswaarde aanmerkelijk. Ratten, welke gevoed worden met gekookte melk, bereiken slechts de helft van hun normale grootte. Kinderen, die ALEEN met gepasteuriseerde melk worden gevoed, worden vroeg of laat ziek. De fijne bereiding, welke de melk heeft ondergaan in het “natuurlijke laboratorium”, wordt verstoord door het ruwe kookproces”.
Dit zie ik als een super pleidooi voor rauwmelkse producten van de boer. Gewoon zo uit de koeling bij de boer en het immuunsysteem blijft in tact en blijft prima werken. De ervaring leert dat steeds meer mensen niet meer goed tegen de bewerkte melk van de supermarkt kunnen en daar reacties op vertonen. Helaas zijn er nog niet genoeg boeren die rauwe melk of rauwe yoghurt op hun boerderij aanbieden.

Mijn eigen ervaring
Inmiddels werk ik zelf al zeker 20 jaar met voeding en suppletie om mensen te leren dat het eten van groenten, fruit, kruiden, noten en zaden (naast voldoende vis, ei, gevogelte en vlees) een belangrijke basis zijn voor een gezonde darmwerking.
Diabetes, darmproblemen, energietekorten, korte lontjes en allerlei ‘welvaartsziekten’ kunnen soms binnen weken verminderen of zelfs geheel en al verdwijnen. In een aantal gevallen is er werkelijk meer aan de hand en duurt het herstel vele maanden langer. Hoe eerder je leert ‘levend voedsel’ te eten hoe beter het is. Het voorlichtingsbureau van de voeding geeft aan de 250 gram groenten per dag ‘gezond is’. Helaas waren dat niet de hoeveelheden die in vroeger tijden gegeten werden en met zo weinig groenten is het vanuit ervaring nagenoeg onmogelijk gebleken om een darm weer gezond te krijgen. Natuurlijk kun je ook ‘zakjes vezels’ eten maar door de eenzijdigheid van de vezels in die nep-producten wil de darm vaak gewoon niet goed gaan werken.

Microbioomdieet
Een andere arts, Saskia van As, heeft ook inmiddels vele boeken geschreven over darmgezondheid en voedsel. Haar boek uit 2016 “Voed je bacteriën, het microbioomdieet”, geeft in grote lijnen nog steeds dezelfde waarden weer. In haar boek schrijft ze dat het eten van 1,5 kilo groenten noodzakelijk is per dag, ze geeft ook noten en zaden aan als een onderdeel van een gezonde voeding en heeft uitgebreide tips en trics om parasieten, schimmels en bacteriën op een zodanig wijze te verslaan dat mensen na een traject weer happy, gezond en energiek worden.

Meten is weten
Inmiddels is er steeds meer aandacht voor een gezonde darmwerking en schieten de laboratoria die van alles en nog wat kunnen meten als paddenstoelen uit de grond. Niet alles wat je meet is zinvol of noodzakelijk en soms kun je ‘dingen’ gewoon zien met een goede intakevragenlijst. Als er uit de intake al duidelijk is dat er een probleem is, is het absoluut zinloos om met een onderzoek te bewijzen dat de intake al een probleem aangaf. De ervaring leert dat het slimmer is om EERST de voeding aan te passen naar een ‘natuurlijke, schone, triggervrije voeding die voldoende bouwstoffen en groenten, noten, zaden, kruiden, fruit, vis, ei en goed vlees bevatten. Uit de ervaring is het dan mogelijk om met 2 tot 4 weken al te kijken of het doortesten wel degelijk zinvol is. Zo is de test gericht op de klachten en kan er dus ook met een uitslag een goed plan van aanpak worden gemaakt.

Het laboratorium Mglab in Leeuwarden doet kwalitatief goede en zinvolle testen. Na een goede test een goed plan van aanpak maken is een vak op zich. Ook het microbioom test is heel interessant om te bekijken. Dit kan goede inzichten geven waarom klachten als jeuk of eczeem maar blijven bestaan. Voor consumenten is er de website Darmklachten.nl waar je zelf testen kunt bestellen.

Annette ter Heijden is orthomoleculair therapeut (kPNI) en co-auteur van ‘Koken Zonder Pakjes’ en ‘Proef je Roots.
Samen met Jolanda Dorenbos heeft ze de opleiding voor therapeuten DarmExpert opgericht. Bovenstaande wijsheden heeft zij, als naslagwerk en in receptvorm, verwerkt in het kookboek ProefjeRoots. Voor persoonlijke begeleiding m.b.t. voeding kun je meer informatie vinden op FysikosVoeding.
Samenwerking met MgLab in Leeuwarden waarvoor ook trainingen worden gegeven.
Deze weblog mag worden hergebruikt onder vermelding van bron: Annette ter Heijden, auteur “Koken Zonder Pakjes” en “Proef je Roots” eigenaar van FysikosVoeding en opleider “DarmExpert en Mglab


Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

No Comments

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.